Menota logoMenota logo2 Hovedside
Menota Handbook

Innkalling til rådsmøte for Menota, Oslo 27.08.2009

Alle faste representanter i rådet for Menota er hermed innkalt til rådsmøte i arkivet. Vararepresentanter og andre interesserte fra de deltagende institusjonene er også velkomne på møtet, dog uten stemmerett. Det samme gjelder personale ved Enhet for digital dokumentasjon (tidl. Dok-gruppen) i Oslo og Aksis, Forskergruppe for tekstteknologi (tidl. HIT-senteret) i Bergen, og dessuten representanter for nye institusjoner som kan tenke seg å gå inn i Menota-samarbeidet.

Møtested: Riksarkivet, Folke Bernadottes vei 21, 0862 Oslo 3. Lokale: Rentekammeret.

Tidspunkt: 09.00 - 15.00.

Vertskap: Riksarkivet.

 

1. Konstituering av møtet

Protokollering av de frammøtte representantene, inkl. eventuelle observatører. Vurdering av beslutningsdyktighet. Valg av ordstyrer og referent.

 


2. Referatsaker

Referat fra forrige rådsmøte:

 


3. Statusrapport for arkivet

Diskusjon på grunnlag av innsendte rapporter fra hvert av medlemslandene.

 


4. Normalisering i Menota

I håndboken anbefaler vi at lemmatiseringen skal følge normalen til Ordbog over det norrøne prosasprog (ONP) i København. Det er imidlertid en rekke praktiske spørsmål som må avklares. Andrea de Leeuw van Weenen (Leiden) har skrevet et notat som vi skal legge til grunn for diskusjonen:

 


5. Annotering av tekster

Menota baserer seg i dag på det vi kan kalle intern annotering ("in-line"), men på grunn av kompleksiteten i annoteringen og risikoen for konkurrerende hierarkier argumenterer noen for at man bør vurdere ekstern annotering ("stand-off annotation"). Vi bør diskutere hvilken linje Menota skal legge seg på i fremtiden, og har invitert Espen Ore, EDD, til å innlede til debatt om dette spørsmålet.

Her er en lenke til et grammatisk tagget arkiv som bruker standoff encoding og som forklarer ganske godt hva det dreier seg om:

Her er TEIs kapittel om Standoff-encoding:

En artikkel som diskuterer TEIs oppsett for Standoff encoding:

Og for de som har tilgang til dette på papir eller via nett, en artikkel av Paul Eggert som har diskutert standoff encoding på ALLC-ACH-konferanser tidligere:

 


6. Konvertering av eksisterende digitale tekster

Ved flere institusjoner ligger det nå en rekke tekster i ulike elektroniske formater. Hvordan kan vi enklest mulig konvertere disse til XML etter Menotas standard? Et utkast til rutiner ligger her:

 


7. Vilkår for publisering av digitale tekster

Erfaringer fra flere land tyder på at digitale tekstutgaver ennå ikke får den nødvendige akademiske uttelling. Haraldur Bernharðsson (Reykjavík) har skrevet et notat om dette, som vil bli lagt til grunn for diskusjonen:

 


8. Eventuelt

Saker under eventuelt kan meldes fram til og med sak 1 under møtet.

 

Det vil bli arrangert en felles middag på torsdags kveld (egenbetaling).